hero image

Válaszolt Sainz kritikájára a Red Bull Ring biztonsági csapata

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

20 egészen elképesztő baleset a Forma-1-ből (videó)

FORMA-1

A Honda nagyon "sajnálja", hogy véget ér a munkakapcsolatuk Verstappennel

FORMA-1

Schumacher: Leclerc gyorsabb, mint Sainz, de többet hibázik

FORMA-1

Ecclestone elmondta, mi lesz szerinte a Horner-ügy kimenetele

Motorsport.hu
2022/07/16 11:30
Carlos Sainz kritizálta a marshalok, amely a spanyol szerint túl sokáig tartott az Osztrák Nagydíjon. A Red Bull Ring biztonsági csapata azóta reagált a kritikára.
Ajánlott Fernando Alonso minden idők leglazább F1-es bejelentésével állt elő (videó)

Egy Facebook-posztban leírta véleményét a biztonsági csapat, akik szerint nem szabad csak úgy beavatkozni, rámutatva, hogy Jules Bianchi 2014-es tragikus balesete óta drasztikusan szigorodtak a szabályok ezen a területen. „A beavatkozás csak a versenyirányítás utasításai után megengedett. Ez egyrészt természetesen növeli a versenyzők és a marshalok biztonságát, másrészt viszont azzal a hátrányával jár, hogy a beavatkozások kicsit tovább tartanak" - áll a közleményben.

A közlemény továbbá kiemeli, hogy Sainz incidense „több szerencsétlen körülmény" kombinációja volt. Sainz autója nem volt látható a posztjukról, ami megnehezítette a tűz súlyosságának felmérését. Emiatt a marshalok azt az utasítást kapták, hogy tűzoltó készülékekkel menjenek az autóhoz, de amint meglátták, úgy döntöttek, hogy inkább a tűzoltóautót hívják. „Ezt a döntést másodperceken belül meg kellett hozni, és utólag visszatekintve teljesen helyes volt" - folytatódik az üzenet.

A biztonsági csapat Romain Grosjean 2020-as balesetére hivatkozik, hogy megerősítse álláspontját. „Egy ilyen helyzetben a kézi tűzoltó készülékek abszolút nem elegendőek, ezért a tűzoltó készüléket letették, és hívták az autót". A nézők emiatt látták azt a bizarr képet, ahogy a marsall leteszi a tűzoltó készüléket és elfut, ami számos vitához és találgatáshoz vezetett.

Ami a marshalok szerint még nehezebbé tette a helyzetet, az az volt, hogy Sainz Ferrarija hátrafelé gurult, ezért blokkolni kellett a hátsó kerekeket, de Sainz ekkor már nem tudta a lábát a féken tartani, mert a tűz gyorsan terjedt. Emiatt a folyamat a tervezettnél is tovább tartott - folytatódik a közlemény. Ezt követően a tüzet sikerült eloltani.