A Haas 2020-ban úgy döntött, hogy megválik rutinos pilótapárosától, vagyis Romain Grosjeantól és Kevin Magnussentől, hogy aztán 2021-re két újoncot ültessenek az autóba. Két évvel később azonban visszatértek korábbi szemléletmódjukhoz, Günther Steiner pedig elmondta, miért.

2021 sok szempontból felejthető év a Haas istállójának életében, hiszen tavaly lényegében egy fejlesztések nélküli, kötelezően átalakított 2020-as modellel mentek, amely messze a leglassabb volt a mezőnyben.

Ehhez pedig párosult még az is, hogy Mick Schumacher és Nyikita Mazepin személyében két újonccal teljesítették az évet, amelyet teljes egészében fel is áldoztak az idei nagy megújulás oltárán.

Az elképzelés az volt, hogy 2022-ben is megtartják az akkori felállást, de aztán Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt Mazepinnek már a szezon megkezdése előtt távoznia kellett, és így került a képbe a korábban az istállónál négy szezont lehúzó Magnussen.

Schumacher pedig maradt, de a teljesítményével nem tudta meggyőzni a csapatvezetést arról, hogy jövőre is érdemes lenne őt megtartani, így az amerikaiak végül Nico Hülkenberget választották új versenyzőjüknek.

Miközben a Haas most újra két veterán pilótával rendelkezik, Steiner elismerte, hogy a két újonc leigazolása 2021-ben kulcsfontosságú volt a pénzügyi túlélésük szempontjából. Ennek kapcsán meg is kérdezték tőle, hogy bánja-e ezt a döntést.

„Nem, egyáltalán nem, és el is mondom miért. Két évvel ezelőtt eltérő helyzetben voltunk, és most újra egy másfajta helyzetben vagyunk. Most sokkal jobb minden, mint két éve, amikor arra kellett megoldást találnunk, hogy miként tudnánk folytatni” – mondta a csapatfőnök többek között a RacingNews365-nek.

Ebből tehát az látszik, hogy a Haas 2020 végén lényegében elég zűrös anyagi helyzetben volt, és vélhetően jól jött nekik, hogy Mazepin és szponzora, az Uralkali révén sok pénz állt a házhoz, mint ahogyan Schumacher neve is vonzó volt.

Mostanra viszont már megoldódtak a dolgok, így az istálló ismét a fokozatos fejlődésre akar koncentrálni, ehhez pedig jobbnak látták két rutinos róka alkalmazását. Steiner ettől függetlenül nem akarja ráhúzni a vizes lepedőt Schumacherre sem az idei teljesítménye miatt.

„Már látjuk, hogy miket kell megoldanunk, hogy hol lehetünk jobbak valaki mással, függetlenül a teljesítményétől. Az a lényeg, hogy az egész csapatot fel kell emelnünk, nem csak egy versenyzőt. Nem Mick hibája az, hogy ott tartunk, ahol. Magunkat tudjuk csak okolni, de most újra előre kell lépnünk.”

„Ezt a folyamatot pedig le lehet rövidíteni azzal, hogy egy tapasztaltabb fickót veszünk fel, ő pedig ezt már több alakulatnál is megtette, melyek hasonló helyzetben is voltak, mint most mi” – magyarázta Steiner, hogy végül miért döntöttek Hülkenberg mellett.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL