hero image

Verstappen így lehet már a következő futamon világbajnok

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

20 egészen elképesztő baleset a Forma-1-ből (videó)

FORMA-1

A Honda nagyon "sajnálja", hogy véget ér a munkakapcsolatuk Verstappennel

FORMA-1

Schumacher: Leclerc gyorsabb, mint Sainz, de többet hibázik

FORMA-1

Ecclestone elmondta, mi lesz szerinte a Horner-ügy kimenetele

Motorsport.hu
2022/09/12 13:12
A 2022-es szezonból még hat futam van hátra, Max Verstappen azonban már a következőn bebiztosíthatja pályafutása második címét, amennyiben neki kedvezően alakulnak az események.
Ajánlott Fernando Alonso minden idők leglazább F1-es bejelentésével állt elő (videó)

Ehhez azonban elsődlegesen meg kéne nyernie a Szingapúri Nagydíjat, ami nem tűnik lehetetlennek, hiszen idén már 11 sikernél tart, a legutóbbi öt viadalt pedig kivétel nélkül ő húzta be. Emellett idén már senki sem nyerhet nála több versenyt, így akkor is ő győzne, ha valamilyen csoda folytán esetleg pontegyenlőség alakulna ki a szezon végén.

Persze ahhoz, hogy Verstappen már Szingapúrban vb-győztessé váljon, a riválisainak is rosszul kell teljesíteniük. Ebbe beletartozik márkatársa, Sergio Perez, valamint természetesen a hozzá jelenleg legközelebb álló Charles Leclerc is.

Végül pedig még azt is érdemes kiemelni, hogy Verstappen győzelméhez a futamon teljes, azaz 25 pontot kell kiosszanak, szóval ha valamiért mégsem ez történne, akkor a hollandnak nem lenne valós sansza nyerni.

Ha viszont ezek a feltételek adottak, akkor így lehet Verstappen világbajnok már Szingapúrban: először is meg kell nyernie a futamot, a többiek helyezése pedig attól is függ, ki futja meg a leggyorsabb kört.

Ha Verstappen jegyzi a leggyorsabb kört, akkor Leclerc nem végezhet előrébb a nyolcadik helynél, Perez pedig a negyediknél. Ha a címvédő nem futja meg a leggyorsabb kört, akkor pedig Leclerc nem végezhet előrébb kilencediknél, Perez pedig a negyediknél, vagy az ötödiknél, amennyiben ő szerzi meg a pluszpontot.

Ha ezek a feltételek nem valósulnak meg, akkor még várni kell a bajnokavatásra, de megnézve a hátralévő futamszámot és Verstappen előnyét, ez már inkább csak formalitásnak tűnik, és az a kérdés, melyik futamon dől el a cím sorsa.

A konstruktőri cím ezzel szemben még nem dőlhet el a következő viadalon, hiába vezet a Red Bull 139 ponttal a Ferrari előtt, ugyanakkor vélhetően ez is csak idő kérdése.