hero image
dppi

Verstappen: a Pirelli többet is tehetne az F1-es gumik terén

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

A Japán Nagydíj rajtrácsa Verstappen időmérős sikerét követően

FORMA-1

Videón Verstappen „űrköre” a Japán Nagydíj időmérő edzéséről

FORMA-1

Összefoglaló videón a Japán Nagydíj időmérő edzése Verstappen sikerével

FORMA-1

Leclerc az év egyik legnagyobb driftelését mutatta be Suzukában

Motorsport.hu
2023/01/20 16:59
A világbajnoki címvédő megérti ugyan a Forma–1 hivatalos gumibeszállítójának helyzetét, de szerinte a Pirellit semmi sem motiválja arra, hogy a végletekig elmenjenek a gumifejlesztés terén.
Ajánlott Videón Verstappen „űrköre” a Japán Nagydíj időmérő edzéséről

2011 óta a Pirelli a sorozat kizárólagos gumigyártója, korábban a Bridgestone volt hasonló helyzetben néhány évig, azt megelőzően viszont komoly háború zajlott köztük és a Michelin között.

Sokan vissza is sírják azokat az időket, mert elmondásuk szerint a gumiháború izgalmasabbá tette az eseményeket. Azt is meg kell viszont jegyezni, hogy akkoriban a gyártók rengeteg pénzt öltek bele abba, hogy lényegében egyetlen csapatnak fejlesszék ki a lehető legjobb abroncsot.

Mióta azonban a Pirelli a beszállító, a Forma–1 sok esetben igyekezett nekik megszabni, hogy pontosan milyen abroncsokat szeretnének látni, legyen az éppen strapabíróbb vagy gyorsabban kopó.

Az elmúlt időszakban és években pedig sokan kritizálták is az olaszokat, köztük Lewis Hamiltonnal és a már visszavonult Sebastian Vettellel, mondván, hogy a Pirelli egyszerűen nem végez elég jó munkát. A tavalyi szezonban például az esőgumikat érték negatív megjegyzések.

Verstappen is azok közé tartozik, akik egyetértenek versenyzőtársaival. „Általában véve amikor gumiháború van, akkor mindenki elmegy a végletekig, és minden forrást belefektetnek” – mondta a Red Bull-os a Viaplaynek.

„Amikor viszont nincs meg a gumiháború, akkor nyugodtabbra veszed a figurát. Persze ettől még így is rengeteg pénzbe kerül, de nem kell megtalálnod azt az utolsó két-három tizedet.” Verstappen is úgy érzi egyébként, hogy az extrém esőgumik szorulnak a legtöbb munkára.

„Biztos vagyok benne, hogy lehet rajtuk javítani, csak több egyeztetésre van szükség. Nem akarok negatív lenni, mert szívesen dolgozom velük, hogy megtaláljuk a megfelelő megoldást, aminek köszönhetően még jobb esős versenyeket láthatnánk.”

„Talán nemsokára beszélek is velük, ki tudja? Én csak segíteni akarok, és ők már régóta itt vannak, ami jó, hiszen rengeteget fektettek az F1-be, nagyszerű márkáról van szó, de ennél többet is tehetnénk. A cél tehát megvan. Én a magam részéről mindig jobb akarok lenni, ahogy a csapat is, és remélem, hogy ők is így vannak ezzel” – zárta le a témát Verstappen.