A Mercedes-csapatfőnök Toto Wolff felhívta a figyelmet a szélcsatornában töltött idő jelentőségére, és hozzátette, ilyen szempontból több tizedmásodperces lemaradásból indulnak a Ferrarihoz képest.

A Forma-1 az utóbbi néhány évben több változtatást is bevetett annak érdekében, hogy valamelyest egyenlőbb harc folyjék a pályán – ide tartozik a költségvetési sapka, valamint a szélcsatornában töltött idő korlátozási is, utóbbi a konstruktőri helyezés alapján.

A 2022-es évre felkészülendő a csapatoknak a 2020-as csapatbajnoki eredmények alapján adtak lehetőséget a szélcsatornában való tesztelésre, a tavalyelőtt a hatodik helyen végzett Ferrari kapcsán pedig Toto Wolff kiemelte, ilyen szempontból több tizedes előnyből indulnak velük szemben.

„Figyelembe kell venni a szélcsatornában töltött időt is. Annak az előnye, hogy nem az első, hanem a hatodik helyen végeztek a konstruktőrök között, 2-3 tizedmásodperc. Természetesen fel kell zárkóznunk, de ezek a szabály részei.”

„Azt gondolom, jó hogy vannak erős riválisaink, aztán majd meglátjuk, hogy ki hol végez” – fogalmazott a Mercedes csapatfőnöke a W13 bemutatója utáni sajtótájékoztatón.

A szélcsatornás témára rácsatlakozva Wolff hozzátette, senkit nem szabad lenézniük, hiszen sok szempontból tiszta lappal indul mindenki, és azt sem zárja ki, hogy 2009-hez hasonlóan valaki ismét betalál, amivel előnyre tesz szert.

„Személy szerint egy csapatot sem nézek le. Mindenki tiszta lappal indítja a szezont, hasonlót láttunk 2009-ben is a dupla diffúzorokkal. Ha valamelyik csapat talál egy gyökeres változtatást hozó innovációt, akkor mindenki elé kerülhet az idény elején.”

Az osztrák arra is kitért, hogy szurkolói szempontból fontos, hogy jól szerepeljen a Ferrari, ahogy azt is reméli, hogy több csapat is képes lesz a futamgyőzelmekért harcolni a Forma-1 új érájában.

„Szurkolóként imádom a Ferrarit. Az övék a Forma-1 legnagyobb csapata, elképzelhetetlen, hogy ne küzdjenek győzelmekért vagy világbajnoki címekért. A bajnoki cím eléréséhez nagyon sok dolognak össze kell állnia.”

„De szurkolói szempontból a Ferrarinak is az élmezőnyben kell lennie, ez hiányzott az utóbbi néhány évben. Tehát a Ferrari összes alkalmazottja, a tifosi és Olaszország szempontjából is fontos, hogy versenyképes autójuk legyen. Remélem, lesz több futamgyőzelemre esélyes csapat, és kemény harcot láthatunk a pályán” – mondta Wolff.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL