hero image

Wolff szerint Hamilton ebben a tekintetben olyan, mint Schumacher volt

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Videón a 2024-es F1-es tesztek leggyorsabb köre – on-board a Ferrarival!

FORMA-1

Videón, ahogy lelassul a Red Bull a bahreini F1-es teszteken

FORMA-1

Amatőr felvételen a kiszivárgott 2024-es Red Bull (videók)

FORMA-1

Együtt tesztelt Hamilton és Alonso Spanyolországban

Motorsport.hu
2022/12/13 14:59
Lewis Hamilton jövőre a 11. mercedeses szezonját fogja megkezdeni, miután 2013-ban átvette Michael Schumacher helyét az alakulatnál. Toto Wolff pedig elismerte, hogy a sportág két hétszeres bajnokának van egy közös jellemzője a csapaton belül.
Ajánlott 39 éves lett Lewis Hamilton

Az osztrák úgy gondolja, Hamilton jelenléte a Mercedesen belül nagyon hasonló ahhoz, mint amilyen Schumacheré volt egy évtizeddel ezelőtt. Szinte már nehéz is belegondolni, hogy a brit pilóta ilyen régóta van a csillagosoknál, akikkel karrierje legkomolyabb sikereit aratta.

Schumachernek eközben nem voltak hasonló csúcspontjai a Mercedesnél, hiszen a náluk töltött három szezonja alatt egy dobogós helyezést, valamint egy büntetés miatt elvett pole pozíciót tudott felmutatni, de akkoriban persze a Mercedes még egy teljesen más istálló volt.

Az ottani emberek azonban számtalanszor említették már az utóbbi években, hogy a német legendának mekkora szerepe volt abban, hogy végül világverő csapat lett belőlük 2014-től kezdődően.

Wolffot most a Beyond the Grid podcastben kérdezték arról, hogy Hamiltonra ezen a ponton már a Mercedes menedzsmentjének tagjaként tekint-e: „Azt kell mondanom, igen. Természetesen szerepet vállal az autó fejlesztésében, és a gyárban is fontos a jelenléte.”

„A futamhétvégéken pedig egyfajta vezető figurává vált, kicsit talán olyan, mint amilyen Michael volt korábban. Vagy ott van mondjuk Tom Brady az amerikai fociban. Ilyenkor nem csak egy sima játékos vagy autóversenyző vagy, hanem érzelmileg is a csapat részévé válsz.”

„Egyértelműen nem olyan, mint a múltban azok a versenyzők, akik csak aláírtak egy szerződést, megkapták a pénzt, majd a következő lehetőségnél továbbálltak. Most már tíz éve van nálunk. Igazi csapattaggá vált” – magyarázta Wolff.

2022 egyébként Hamilton statisztikailag legrosszabb éve lett, hiszen karrierje során most először nem tudott futamgyőzelmet szerezni. Wolff azonban ezek fényében is nagyra értékeli, hogy versenyzője milyen jól birkózott meg a nehéz szezon kihívásaival.

„Elképesztően kemény volt számára, mert egy olyan eszközt adtunk neki, amely nem volt képes a győzelemre. Emellett az autó kiszámíthatatlan is volt, instabil, miközben olykor jól, olykor rosszul muzsikált. Ezzel pedig nem igazán lehet rendesen dolgozni.”

„Az viszont nagyon is figyelemre méltó, ahogyan átvészelte ezt az évet. Voltak idők, amikor a csapat nagyon maga alatt volt a gyenge teljesítmények miatt, de ő felemelte és motiválta az embereket, ezek pedig olyan vezetői és emberi jegyek, melyeket sportembertől még nem láttam.”