hero image

Kis híján Albon karrierjébe került egy Russell-lel történt baleset

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Videón a 2024-es F1-es tesztek leggyorsabb köre – on-board a Ferrarival!

FORMA-1

Videón, ahogy lelassul a Red Bull a bahreini F1-es teszteken

FORMA-1

Amatőr felvételen a kiszivárgott 2024-es Red Bull (videók)

FORMA-1

Együtt tesztelt Hamilton és Alonso Spanyolországban

Motorsport.hu
2022/02/04 10:13
A Williamshez igazoló Alexander Albon felidézte azt a kerékpáros balesetet, amiről azt hitte, hogy a karrierjébe került – szerencsére „happy enddel” végződött a történet.
Ajánlott 39 éves lett Lewis Hamilton

Alexander Albon egy év kihagyást követően 2022-ben ismét ott lesz a Forma-1-es rajtrácson – a brit-thai versenyzőt a Williams igazolta le, ahol Nicholas Latifi lett a csapattársa, és a Mercedeshez szerződő George Russell helyére érkezett.

A 25 éves pilóta a Motor Sport Magazine podcastjében mesélt arról, mennyire jó kapcsolatot ápolt Russell-lel, és hogy a társaságában elszenvedett biciklis balesetről azt gondolta, hogy a karrierje végét jelenti – szerencsére nem történt így.

„George körülbelül két percre lakott a házunktól, és mondhatni többször evett a házunkban, mint én. Mindig átjött hozzánk ebédelni és vacsora, szinte családtag volt” – kezdte Albon.

Aztán egy nap a két fiatal brit elment biciklizni egy közeli erdőbe, amely során Albon megsérült – eltört a kulcscsontja, és emiatt ki kellett hagynia egy Forma-2-es hétvégét a 2017-es szezonban.

„Elég gyorsan mentem a biciklivel, de azért nem volt hatalmas a sebességem. Nem vagyok egy őrült, amikor a biciklin ülök. Egyszer csak egy lóversenypályára tévedtünk, és ott volt egy lóugrásra kialakított rész, és ott estem el.”

A brit-thainak tehát ki kellett hagynia a bakui F2-es fordulót, és a Red Bull Ringen térhetett vissza a kocsijába. Viszont ekkor úgy érezte, nem ugyanolyan az autója, mint korábban volt, és nem véletlenül: az Azerbajdzsánban a helyére beülő Szergej Szirotkin összetörte az ART autóját.

„Többet vártam magamtól a visszatérésemkor, talán az ötödik és a hatodik helyen végeztem a két versenyen. Ettől a ponttól kezdve pedig katasztrofális volt az idényem. Egyszerűen sosem állt össze minden.”

„Nem akarok senkire ujjal mutogatni, de még mindig azt hiszem, hogy az autótörés után már sosem volt ugyanolyan a kocsi. De ez van. Akkoriban nagyon csalódott voltam emiatt, ugyanis talán a harmadik helyen álltam a bajnokságban a balesetem előtt, és végül elég hátul végeztem, hiába vezettem egy topcsapatban” – magyarázta Albon, aki tizedik lett a fent említett szezonban.

A relatíve gyenge eredménynek és a mögötte álló pénz hiányának következtében a Williams pilótája azt hitte, hogy ezzel véget is ért pályafutása érdemi része.

„Nem volt elég jó ez az eredmény. Ekkor már nem állt mögöttem finanszírozó, ami ahhoz kellett volna, hogy újra elinduljak az F2-ben, így visszaesett a startpozícióba, egészen 2012-be. Úgy éreztem, többé nem tudok majd versenyezni.”

Viszont Albon karrierjét „megmentette” a 2017-es szezon utáni teszt, ahol a jó tempójának köszönhetően ülést tudott szerezni a Forma-2-ben, és a 2018-as idényben már a harmadik helyen tudott végezni a bajnokságban – George Russell és Lando Norris végzett előtte.